Vad räknas som rock?

Det är finns ingen helt klar definition av rock som gäller överallt. Rocken har enormt många sub-genrer och används på olika sätt i olika länder och världsdelar. Det enda som är någorlunda säkert är att rock ”är en form av musik av ett starkt slag”, men sen är det svårt att fortsätta hitta någonting tydligare. En engelsk ordbok hävdar att rock är en musikgenre ”med enkla, kraftfulla låtar där sång och instrument blandas. Ofta med elektriska gitarrer och trummor samt bandet består av ett fåtal personer.” Visst passar det in på många delar av rocken, men det är ännu fler genrer som inte passar in under den beskrivningen.

Händer som spelar ett riff på elgitarr

Olika definitioner av rock

Personer inom juridik och politik har också försökt sig på att definiera rock, men de har varit lika dåliga. Till exempel använde den kanadensiska regeringen sig av förklaringar som ”kraftfullt, blues-inspirerat och användandet av instrument som elgitarr, elbas eller elpiano.” för att beskriva vad det är. Inte mycket bättre. Problemet är väl kanske att rock är så brett så att det måste beskrivas med svepande ord. Att dessutom beskriva rock som ett avstamp från andra typer av musik blir missvisande och går från poängen.

Rocken utvecklades visserligen som ett avstamp från bland annat pop, men det hör inte till definitionen. I genren är det viktigare med attityd än hur det låter, och därför blir det också svårt att sätta ord på vad som är rock och vad som inte är det. Det är mer av en känsla, och det märks på intresserade.

För att visa hur svårt människor utanför rocken har att definiera den finns ett exempel från början av 90-talet. Då definierade ett antal brittiska lagstiftare popmusik som ”alla typer av musik som kännetecknas av ett starkt rytmiskt element och en förlängning av elektronisk förstärkning för deras prestanda.”. De fick självklart stort missnöje bland musikälskare som inte fann sig i att bli ihopsatta under samma genre. Speciellt motstånd mot beslutet fanns hos rockfantaster, och det stod klart att lagstiftarna hade misslyckats brutalt i sitt försök till att definiera genrer.

Enormt många sub-genrer av rock

Som tidigare nämnt är det svårt att sätta ord på vad rock är med tanke på att det finns så många olika typer av rock. Titta på bilden för att få en idé på hur mycket det finns, och då har bilden inte alls med de många nya sub-genrer som tillkommit under 00- och 10-talet.

Det finns massor av rockgenrer, här beskrivs de flesta.

Här syns under vilka perioder många historiska, stora rockgenrer växt fram.

 

Det finns alltså ingen klar definition av vad rock är, och det skiter vi rockälskare i. För vi vet vad det är, och det är det som spelar någon roll.