Årtionde rock: 1970

Årtiondet 1970 bjöd på många händelser inom musikvärlden. Något av det mest abrupta var Beatles upplösning år 1970. Fansen var utom sig av sorg, men de hade ändå lite tur. Alla medlemmar gick vidare med sina egna solokarriärer, vilka alla blev mer eller mindre lyckade. Fansen hade trots det åtminstone chansen att fortsätta uppleva sina idoler och deras musik, något som andra fans bara kunde drömma om. Självklart menas här dödsfallen av bland andra den smått legendariska Jimi Hendrix, Jim Morrison och Janis Joplin. Under decenniet minskade den psykadeliska musikens popularitet, och hårdrocken växte fram.

Jimi Hendrix, mannen med den sjusträngade gitarren, gick tyvärr bort den 18 september år 1970. Liksom flera andra världsartister kämpade han mot droger under sina sista år. Det har spekulerats i huruvida det var ett mord eller inte, men den officiella dödsorsaken var att sömnpiller i kombination med alkohol fick honom att kvävas av sina egna kräkningar i sömnen. Ett mindre värdigt slut för en av tidernas största. Hans musik har som tur är levt vidare och spelas än idag flitigt på till exempel Spotify.

Någonting mer uppmuntrande som skedde under den här perioden är hårdrockens & konserternas utveckling. Innan 70-talet var det vanligast att turnerande band spelade på klubbar och mindre scener. Nu började rockband fylla stora sportarenor runt om i världen. Många kultförklarade band som Rolling Stones, Pink Floyd och Led Zeppelin har egna privatjet som de flyger med till sina gigantiska konserter på i både Nordamerika och Europa. Det var också under den här tiden som radiostationer började bli mer nischade mot en viss typ av musik. Skillnader kunde ses mellan Top 50-kanaler och FM-radio som bara spelade album med rock. En annan sak som påverkade musiken var att bilhögtalare blev allt vanligare. Snart fanns också kassettband, och helt plötsligt kunde man lyssna på sin favoritmusik i bilen.

I samband med alla dessa nya sätt att konsumera musik samt ett generellt växande intresse fick många nya sorters rock att uppkomma. Början av 70-talet karakteriseras av singer songwriters och mjuk rockmusik. Kiss började också bli allt mer populära i mitten av decenniet. Andra musikstilar, som Reggae, lämnade sina geografiska hem och tog steget ut i världen. I slutet av perioden var alla klubbar fyllda av discomusik, varav namnet diskotek kommer från. 
Ännu ett dödsfall som chockade världen var när en av de största någonsin, Elvis Presley, gick bort år 1977. Elvis var bara 42 år vid tillfället, och han sörjdes av tusentals utanför hans hem i Memphis. Liksom Jimi Hendrix hade han under sin sista tid i livet använt droger, även om dödsorsaken ska varit hjärtfel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *