Nu är det Google som ska böta!

Svenskarnas favoritföretag Google fått en liten tillrättavisning av EU-domstolen. Liten och liten kan man nog kanske inte säga. Hisnande 24 miljarder kronor kommer Google få betala.

Varför får Google böter?

Anledningen är att Googlar har missbrukat sin enormt dominerande marknadsposition. Företaget har mixtrat med algoritmerna och gett sin egna handels-jämförelse fördelar som strider mot internationella lagar. Det har EU-kommissionen kommit fram till efter en utredning.

Kanske bör fler stora företag inspekteras med förstoringsglas?

Utredningen kom fram till att Google inte bara tog fram sin jämförelsetjänst för att konsumenterna skulle dra en fördel av den, utan också för att företag själv skulle göra det. För att maximera sin vinst i det hela höjdes den egna jämförelsetjänsten upp över konkurrenternas resultat bland sökresultaten. Anledningen är att Google fick en provision på varje köp som gick genom shopping-portalen.

Vad händer nu?

Google, eller snarare moderbolaget Alphabet, kommer inte gå i konkurs på grund av några futtiga miljarder. Det motsvarar ca 2 % av deras kassa, så visst svider det men det är inget farligt belopp för dem.

Rent rättsligt kommer Google förmodligen samla världens bästa advokater och besluta om att överklaga beslutet eller inte. Traditionellt brukar företag i den här storleksordningen överklaga likartade rättsfall, men det kan självklart variera.

Om Google inte rättar sig efter utredningens slutsats och slutar premiera sina egna resultat inom 90 dagar kommer hårda påföljder. Då kommer upp till 5% av hela Alphabets omsättning per dag att krävas i böter. Det skulle slå hårt mot företaget, vilket inkluderar allt från Google till Android och Gmail, skriver DI.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *