Huawei mobiltelefon

Huawei bara ökar och ökar

Den kinesiska techgiganten Huawei går från klarhet till klarhet inom mobilsegmentet. När de släppte försäljningssiffrorna för första kvartalet 2017 presenterades (enligt företaget Gartner) visade det sig att Huawei ökar sin andel på marknaden. Detta samtidigt som både Samsung och Apple minskar. Men hur mycket rör det sig om?

Totalt såldes runt 380 miljoner mobiler, varav 79 miljoner var Samsung, 52 miljoner från Apple och 34 miljoner från Huawei. Det betyder att företagen har 20.7%, 13,7% och 9% marknadsandel respektive. Det intressanta är att både Samsung och Apple förlorade andelar, medan Huawei gick från 8.3% året innan och därmed ökade 0.7 procentenheter. Även andra kinesiska tillverkare som Vivo och Oppo ökade sina andelar.

För att befästa sin nya position på marknaden har Huawei i dagarna lanserat tre nya laptops som alla använder Windows 10. De tre modellerna heter Matebook X, Matebook E och Matebook D.

Vid första anblick verkar det som att Matebook X kommer kunna vara en riktig utmanare till Apples Macbook Pro. Huaweis motsvarighet är både tunnare, lättare och kraftigare. När de båda datorerna också ligger i samma prisklass kan det därför bli svårt för konsumenter att hitta argument för Macbooken, förutom att den använder IOS. Matebook X ligger i framkant vad gäller tekniken och är en av de första laptops som inte har fläkt, utan istället använder en patenterad kylteknik där ett mikroskopiskt material släpper in kyla och värme automatiskt. Den vanliga uppsättningen är 8 GB ram, 256 GB minne och en i5-processor för runt 13 000:-. För ytterligare 3 000 kr får du fördubblat minne och en i7 istället. Tanken är att modellen ska passa för ”business and elegance”. Med inbyggt högtalarsystem från Dolbys levereras ett krispigt och detaljerat ljud som inte hör till vanligheterna när det gäller bärbara datorer.

Matebook D blir en lite större laptop med sämre upplösning, men bättre grafikkort från Nvidia. Den är den av de tre som lämpar sig bäst för gaming och film-upplevelser. Priset är också lägre, runt 8 000 kr.

Bildkälla: Wikipedia.

Matebook E är en så kallad hybrid, en blandning mellan laptop och padda. Liknande lösningar finns hos åtskilliga företag, men det unika med Matebook E är prestandan. Med en ny skärm med 2K-upplösning och tangentbord i läder. Hela maskinen vibrerar av lyx och ”premiumkänsla”. Samtliga Matebooks har fingeravtrycksläsare för maximal säkerhet och enkelhet. Batteritiderna beräknas vara mellan 8.5-10h vilket får anses vara godkänt. I den nära framtiden skulle jag vara förvånad om batteritiderna inte börjar krypa sig uppåt 15-17h, med tanke på att konsumenterna allt oftare är på språng och behöver kunna förlita sig på tekniken i fler lägen. Till dess är Matebook X, E och D värdiga alternativ att djupdyka i. Vi ska självklart ta upp mer om modellerna längre fram.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *