Årtionde rock: 1950

I början av 1950-talet domineras amerikanska topplistorna sångare som Doris Day, Frankie Lane, Frank Sinatra, Rosemary Clooney och Nat King Cole, tillsammans med bandledare Mitch Miller, Percy Faith och andra. Nästan alla dessa var från stora, etablerade band och hade sedan påbörjat en solokarriär.
När den elektriska gitarren med fast kropp blir kommersiellt tillgänglig i början av 50-talet sadlade snabbt många R&B- såväl som popartister om till rock. År 1953 slog Bill Haley och bandet His Comets igenom med en genomgående rocklåten ”Crazy Man Crazy” och kom till tolfte plats på listan. Oberoende skivbolag som Sun, Ace, Special Records och Chess insåg snabbt chansen att ta del av de stora pengarna som snart skulle flöda till rock & rollen. Skivbolagen gav ut många skivor och tecknade nya rockartister varje vecka.

Chuck berry 1950

Ett av många omslag från Chuck Berry.

År 1955 fick rocken sin första landsomfattande förstaplacering på en topplista när Bill Haleys ”Rock Around the Clock” låg först på Poplistan.  Många trodde att rock bara var en fluga som skulle gå över, men den visade sig stark och inflytelserik. 1955 spelade R & B-artister som Little Richard och Chuck Berry låtar som också kunde härledas till Rock & Roll.
En annan intressant fakta är att artistscouter från skivbolaget RCA Records var ute efter att signera en egen rockartist hösten 1955. De var i Tennesse och fick upp ögonen för en sångare vid namn Elvis Presley, och köpte ut honom från det regionala skivbolaget Sun. Det visade sig vara ett mycket lönsamt drag av RCA. Redan i april 1956 toppade Elvis den landsomfattande poplistan med singeln ”Heartbreak Hotel”. I slutet samma år var han den första artisten någonsin att ha nio singlar på listan ”Hot 100” på samma gång. Året därpå, 1957, var rock & roll ett vanligt inslag på stora topplistor och 1959 var 43 % av alla sålda skivor i USA rock.
 
Årtiondet fick tyvärr ett tragiskt slut när ett flygplan år 1959 kraschade med flera rockstjärnor som passagerare. Bland andra Buddy Holly, Ritchie Vale och The Big Bopper omkom i olyckan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *