Årtionde historia: 1960

I rockens tidiga dagar var det stort fokus på rockabilly-personer som Bill Halet och Hiscomets, Elvis Presley och Buddy Holly. När väl människor inom musiken började experimentera med nya genrer av rock kom extremt stora framgångssagor. Det var när blues och R&B blandades med rock som den brittiska rocken tog England med storm under tidigt 60-tal, och kom till USA 1964. Den tiden kallas den brittiska invasionen och bidrog till att globalisera produktionen av rockmusik och att cementera rockband som ett begrepp. Musiken spelade på gitarrer och trummor och producerades av bandet och människor i bandets omgivning.

Brittisk rock och Beatles

Beatles var till en början oroade och osäkra på tanken att turnera i USA. John var speciellt oroad för att inga britter tidigare hade slagit stort i Amerika innan. Alla eventuella tvivel måste försvunnit direkt de landade på Kennedy Airport och lämnat planet. Där väntade över 10 000 ungdomar som skrek och sjöng ”We love you Beatles, oh yes we do”.

The beatles år 1964

Innebörden av den brittiska invasionen påverkade USA på många sätt och inte bara genom de klassiska att de dominerade radion, amerikanska band tog efter deras stil, namn, musik eller scenuppsättning. Den brittiska invasionen påverkade i grunden hur ett rockband fungerar. De var sammansvetsade och var verkligen en grupp. Sångare, låtskrivare och instrumentalister var alla en del av samma grupp och agerade på (nästan) samma villkor.

 

Trots att händelsen spelar en såpass stor roll i rockens historia har den brittiska invasionen inte lett till särskilt stor långvarighet. Självklart har musik från the Beatles, the Rolling Stones, the Who och the Kinks överlevt årens lopp, men andra som Herman’s Hermits, Gerry and the Pacemakers och the Searchers har fallit i glömska.

Eric clapton någon gång på 1960- eller 70talet

En ung Eric Clapton med sin gitarr någon gång under 60-talet.

År 1965 var den 20-åriga Eric Clapton redan ansedd som en levande legend efter sin spelning med John Mayall’s Bluesbreakers. Han hade introducerat blues till den stora massan och gjort sin egna tolkning av genren som tidigare varit oupptäckt av många rockintresserade. Året därpå, alltså 1966, blev B.B. King upptäckt av rockfantaster och kom att bli en rockstjärna. Han hade att tacka bland andra just Eric Clapton för det, eftersom att han hade lyft fram honom. Detta öppnade upp för en hel generation nya artister, varav bland andra Jimi Hendrix och Jimmy Page.

Under de sista åren (1965-70) växte den progressiva rocken fram med betoning på förändrat studioarbete och låtstrukturer. Detta var en naturlig utveckling och fortsättning för genren i stort, som nu började dominera topplistor världen över.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *